Sunday 21 August 2016

RESEPI SPAGETI AGLIO OLIO SIMPLE

Assalamualaikum

Selamat malam de bunnies, harini baru ada mood nak menaip hehe. Dah boring taktau buat apa, khorjer pon takdak, lepastu asyik ternak lemak ja kat rumah, so miss manfaatkan dengan tulis blog hihi. Kali ni miss payung resepi yang ikot suka ekau laa nak baling apa, janji sedap.

Spageti aglio olio ni sangat simple, tak payah mintak tolong tokwan gugel pon ekceli. Sebabbb benda alah ni main campak jer. Tak perlu bahan yang khusus. Janji ada spageti then seafood, lepastu goreng. Simple.

Miss tak guna banyak bahan, Cuma guna cili kering yang digoreng. Kat rumah takdak stok chili flakes jadi pepandai jer buat ala-ala cenggitu jugerk hehe. Kalau p domino slalu pau banyak-banyak chili flakes dia pastu bawak balik rumah hakhak.  

Sukatan ni depend on berapa banyak spageti yang kita nak pakai, pepandai agak ye sayang. Kalau ramai nak melantak, taruk banyak cikit bahan, kalau setakat 2-3 orang tuu, cukup ala kadar je.

Oklah  taknak dah berleter banyak, kuceng kat sebelah hajak bobokkan dia.
 So let’s do it
Bahan-bahan (spageti)
Spageti/angel hairs/macaroni/spiral
Air secukupnya (untuk rebus spageti)
1sb minyak masak
Secubit garam
Cara-cara
Rebus kesemua bahan. Guna kuantiti air yang banyak, api maksimum. Jangan overcook spageti tu. Nanti lembik dah tak sedap, biar ada rasa kenyal-kenyal cikit. 

Bahan-bahan (aglio olio)
1 1/2 cawan udang/sotong (dibuang kulit)
1 bawang holand (potong dadu)
4 bawang putih (dicincang)
1sk lada hitam (ditumbuk halus)
5 cili kering (goreng dulu sampai garing then hancurkan)
1 tomato (potong dadu)
2sb mentega/olive oil/minyak masak (untuk menumis)
 capcium / cili padi (dihiris ikot suka)
garam, perasa
***** kalau ada ayam kisar ke cendawan ke serbuk oregano, lada sulah ke apa-apa yang boleh ngam dengan spageti ni, campak je. Janji ikot tekak korang, ok?
Cara-cara
  1. Tumis bawang holand sampai warna bertukar jernih atau separuh masak, kemudian masukkan bawang putih. Bawang holand and bawang besar ni lambat masak dari bawang putih, kalu taruk serentak, nanti bawang putih cepat hangit. 
  2. Lepastu masukkan seafood, udang/sotong/scallop atau apa yang sesuai, ayam kisar ke masukkan aja, I told chiuu resepi ni main campak jep. Hehe
  3. Masuk cili kering yang dihancurkan atau chili flakes bersama dengan tomato and capcium or cili padi untuk pedas. Kalau ada cendawan ke apa-apa, boleh taruk sesiap.
  4. Lepastu perasakan dengan garam dan perasa tambahan dengan lada hitam or serbuk-serbuk optional (lada sulah/oregano etc),
  5. Masukkan spageti yang siap rebus lepastu kacau sikit bagi sebati. Jangan kacau lama sangat, nanti spageti overcook pulak. 
Ok siap. Taraaaaaa.
Walla!
Kalau ada spageti pastu malas ya Rabbi nak masak, ni penyelamat korang termasuklah aii skali. Hikhik.

Bukan susah pon nak masak, janji rajin masuk dapur. Tu je, resepi boleh main bedal, yang penting….. time tengah masak, rasa dulu makanan yang kita buat, sedap ke idok, lepastu baru hidangkan kat mak ayah, suben ke anak-anak ke boyfie ke sapa-sapa. Time masak je boleh adjust, bila dah hidang dalam pinggan mangkuk, memang tak boleh buat apa dahh.

Ok? Selamat mencoba!
Oklah itu saja perkongsian miss harini. Kalau ada umo panjang, insyallah miss try resepi yang lebih mencabar lagi. Jangan lupa follow miss di instagram, SHAFRINA KU SHAARI
tatatatataaaaaaa
 Spread your loves! XOXO

Assalamualaikum

2 comments:

  1. greatooo idea
    ... ha ha ha
    blh cuba ni sis.. tq
    dah lama spaghetti tu duk dalam tong x guna2...

    ReplyDelete
  2. waahh...semangat la nk masak baca sis punya ni!cerah masa depan,nampak teramat mudah je masak ni sebenarnya ye.🌹 tq so much sis!

    ReplyDelete