Sunday, 21 August 2016

RESEPI POPIA SIRA PEDAS MANIS

Assalamualaikum

Munshi-munshi de bunniesss. Hari tu masa raya tak sempat nak buat popia bersira, ramai anak cucu balik kampung, takdan nak ligan. Biskut pon buat awal seminggu sebelum raya, dapat jugak makan biskut made in home hehe. 

Payah nak buat masa pendekar-pendekar kerdil balik, mau berterabur segala mak nenek kat dapur tu. Time nak masak bukak posa, orang kalut nak masak depa pon 2x5 kalut beratur  berdiri atas kerusi, nak tengok masak apa. 

Lanni raya pon dah lepas, pendekar pon sibok kat rumah memasing, so this time boleh laa miss berganyang masak yang berat-berat. Kalau ada depa, alamat berperang laa kat pantry tu, tak pasai keluar suara jantan ai hahaha.

Jadi, miss pon dah rilex sesambil layan irama hujan, miss nak payung satu resepi kudap-kudap yang mudah dan sedap. Popia bersira pedas manis. Sangat simple tapi perlukan sedikit masa. Hehe 

Jom cekidout!
Bahan-bahan
Kulit popia (dibelah 4)
1 pencucuk sate
1sb tepung gandum + 2sb air (untuk gam kulit popia)
Minyak untuk menggoreng popia (deep fry)
4sb Cili kisar (ikot kuantiti popia)
1 bawang putih (dicincang)
1sb cuka
4sb gula
1sk garam
1 ½ cawan air
2sb minyak
Cara-cara
  1. Bentang kulit popia yg dibelah 4, letak kayu pencucuk sate di hujung bucu dan gulung popia. Lekatkan hujung bentuk segi 3 dengan air tepung gandum dan gunting ikot saiz yang sesuai. 
  2. Ulang sampai banyak mana kuantiti popia yang kita nak
  3. Goreng popia dengan minyak yang panas. Make sure dalamnya masak, kalau tak popia akan liat. 
  4. Untuk sira, masukkan sedikit minyak then masuk cili kisar. Ikot kuantiti popia yang digoreng, kalau banyak tambah lagi cili kisar.
  5. Masukkan 1 ½ cawan air. Biarkan mendidih sekejap, pastu campak bawang putih yang dicincang, cuka dan 2sb gula bersama sedikit garam.
  6. Masak sampai rasa cilli kisar dah bertukar jadi rasa sambal. Kalau masih rasa cili kisar dan air makin pekat, tambah lagi ¾ cawan air.
  7. Kacau sampai sambal bersira dah mendidih dan makin pekat. Calit sedikit dan rasa, kalau ada penambahan perasa, gula atau garam, topup secepat mungkin. Api sederhana yaa.
  8. Masak sambal bersira ni agak makan masa naa. Untuk bagi pekat dan pastikan cili kisar betul-betul dah masak. Kalau tak, sambal akan rasa macam cili kering.
  9. Sambal kena pekat sikit ye sayang, kalau cair nanti popia akan cepat lemau. Dah berapa kali aku ulang pekat, pekat. Kalau tak jadi jugak, i hate u bunniess!.
  10. Bila dah pekat (again pekat), tutup api biarkan dalam 3minit then masukkan popia yang dah digoreng tu. 
  11. Kacau sekali lagi, biar sambal tu sebati dengan popia, lepastu cepat-cepat angkat. Miss suruh tunggu 3-5 minit untuk pastikan suhu sambal dah kureng siket. Kalau masih panas-panas then trus campak popia, nanti popia cepat lemau.
  12. Lepas sejukkan popia bersira, baru letak dalam balang atau dihidang panas-panas.
Do i looked sexy or spicy?

Rangup, pedas, manis, masin and specialnyaaa dari air tangan sendiri. Walla! 
Waduhhhh sedap nyaa makan sambil kunyah depan TV, tak sedar dah habis sebalang hikhik.

Selamat mencoba. 
Oklah itu saja perkongsian miss harini. Kalau ada umo panjang, insyallah miss try resepi yang lebih mencabar lagi. Jangan lupa follow miss di instagram, SHAFRINA KU SHAARI

tatatatataaaaaaa
 Spread your loves! XOXO

Assalamualaikum

No comments:

Post a Comment