Tuesday 2 August 2016

RESEPI SAMBAL UDANG PETAI SIMPLE TERBAIK!

Assalamualaikum

Hello, selamat pagi de Chubby Bunny kesayangan hamba, kali ni Miss nak share resepi yang simple, lozat dan perghhh yummy! Yang ni memang favourite Miss, makan dengan nasik putih panas-panas saja pon boleh buat Miss tambah 3 pinggan. 

Bahan-bahan pon simple ja, ada je dalam chiller tecik tuu. Sambal udang petai memang legend dalam family Miss, mesti berebut-rebut time makan. Hikhik. Ini resepi dari my mom, and I think semua yang masak sambal udang pon pakai resepi yang sama, Cuma teknik memasak yang agak berbeza. Mungkin kot. Huhu

Jom kita berperang !

Bahan-bahan
1 cwn udang (dibuang kulit & kepala)
3 papan petai (dibuang kulit)
3 bawang merah *dimayang halus
4 bawang putih *dimayang halus
1 keping asam gelugur
Garam, gula dan perasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan (kisar)
1 genggam cili kering (rebus/rendam dengan air panas)
1 bawang besar/bawang Holand
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
3 cili padi
¼  ibu jari belacan
3 sb air asam jawa
Sedikit air/ minyak
*blend kesemua bahan sehingga menjadi pes
Cara-cara

  1. Tumis bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga sedikit garing
  2. Masukkan bahan-bahan kisar. Slowkan api dan masak sehingga agak kering
  3. Masukkan air sedikit serta asam gelugur
  4. Masukkan udang, perlahankan api sehingga sambal mendidih
  5. Masukkan petai dan perasakan dengan garam, gula dan penambah perasa.
Siap! 
Simple kan? sambal ni masak lama sikit, kena mereneh dengan api kecil sehingga masak, sesambil tu boleh laa goreng ikan ke, masak sayur ke. Sebab nak masak sambal ni, kena bagi betul-betul pecah minyak, baru laa tak rasa macam makan cili kering je. 

Sambal tu pastikan masak terlebih dahulu, then baru taruk udang ke ikan bilis ke telur ke, tenuk ke. Tapi kalau sambal ayam, lain sikit, kisar dengan serai. Resepi sambal ayam tu next entry yaa cayang.

sedikit tips yang cili kering tu, kalau guna cili kering lama, pastikan lepas rebus or rendam dengan air panas tu, ramas-ramas dulu then buangkan biji cili. Tak payah laa rajin sangat buang semua biji tu, sikit-sikit sudah laa. Cuci bersih-bersihkan supaya hilang bau hapak cili kering tu. Then baru taruk bahan-bahan untuk blend!

Yummehh! Sedapnyaa…tapi mulut setepek bau petai hikhik. Takpalaa janji peyut melompat gumbire teeheee.

 Itu saja perkongsian resepi Miss Lesung Pipit hari ni, semoga berjumpa lagi kesayangan chubby bunny sekelian! jangan lupa #resepilesungpipit di INSTAGRAM!

Tataaaaaaaaaaaaaa

Spread ur loves XOXO, Assalamualaikum




No comments:

Post a Comment