Tuesday, 2 August 2016

RESEPI KEK PISANG SIMPLE GEBU LEMBAB

Assalamualaikum

Selamat tengahari de Chubby Bunnyss! 
Dari 4 bulan lepas dok menanam anggur je kat rumah, takdok kijo nak buat. Tetiba tangan gatal nak baking, tekak ni pulak gila nak melahap kek. Alang-alang ada setandan pisang tepi rumah, mula laa otak geliga ni bagi idea buat kek pisang.

 So, check bahan-bahan dulu, make sure dah lengkap baru boleh baking. Telur pon ada 3 bijik ja, hmm jadiklaa buat sikit, lagi pun takdak sapa kat rumah Miss. Hehe

Miss pakai blender jer. Mixer rosak bohh T_T
Bahan-bahan
5 biji pisang kecil *dilenyek halus
3 biji telur
1 ½ cawan tepung gandum
¾ cawan minyak masak/mentega cair
¾ cawan gula (boleh adjust kemanisan)
1sk esen vanila
1sk perasa pisang
Secubit dua serbuk kulit kayu manis
½ biji limau nipis *ambik jusnya
½ sk setiap baking powder & soda bikarbonat
Secubit garam

Cara-cara
  1. Panaskan oven 15 minit suhu 170c.
  2. Lenyekkan pisang sampai halus terpenyek dan asingkan dalam satu bekas.
  3. Putar / blend telur, minyak, esen vanila dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan pisang lenyek dan kacau sebati (bahan A)
  4. Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam bahan A
  5. Perah jus limau. Dan buat cara kaup balik guna spatula or senduk. Function jus limau untuk kek lebih naik dan gebu akibat tindak balas dengan soda bikarbonat
  6. Kaup sedikit biar sebati. Jangan overmixed atau kaup terlalu lama. Nanti kek merajuk taknak naik, jadi bantat. 
  7. Oles tray dengan sedikit mentega dan cecepat letak dalam oven.
  8. Masak kek selama 45 minit-1jam. Bila permukaan kek dah start browning, turunkan suhu 150c. kalau tak, permukaan kek akan makin hitam, pahit dan keras.
  9. Cucuk garfu di tengah kek bagi memastikan kek tu dah masak ke belom. Jangan terlalu kerap bukak pintu oven, nanti kek bebal taknak naik.
  10. Dah masak, biarkan kek cooldow dulu baru boleh potong. 

Yummeh!
Sedapppp makan petang-petang. Ditambah dengan menghirup secawan kopi pekat. Wallah! 
Nikmat tak terkata.

Itu saja perkongsian resepi Miss Lesung Pipit hari ni, semoga berjumpa lagi de chubby bunnies! 
Tataaaaaaaaaaaaaa 

Spread ur loves XOXO, 
Assalamualaikum

No comments:

Post a Comment