Sunday 21 August 2016

RESEPI SANDWICH TELUR SARDIN

Assalamualaikum

Teringat dulu time rehat kat sekolah teknik alor star (ASTECH) slalu beli sandwich telur sardine, rasa dia hmm boleh tahan laa hehe. 

Lepastu semalam kak tetiba bagi cedangan nak makan sandwich macam ni. Bahan-bahan pon senang nak jumpa, dah siap beli terus buat. Kali ni miss pawww resepi mudah ni ye, kuantiti menu sesuai untuk 4-5 orang ngap.

Let’s go!
Bahan-bahan
1 bungkus panjang roti gardenia
Timun (optional) *hiris nipis
Tomato (optional) *hiris nipis
Salad 

Bahan-bahan (sardine)
1 tin sardine kecil
1/2 Bawang besar *potong dadu
2 bawang putih *dicincang
1 asam keping atau Sejemput asam jawa (dibancuh dengan sedikit air)
Garam, gula, perasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis 

Cara-cara(sardine) 
  1. Tumis bawang besar sampai separuh masak, then campak bawang putih.
  2. Masuk semua sardine dalam kuali, hati-hati naa part ni sardine sedang meletop. Perlahankan api untuk kurangkan percikkan bom 
  3. Masukkan asam keping/ air asam jawa dan hancur-hancurkan ikan sardine tu. Tambah sedikit air dan masak sampai pekat betul. Kalau cair nanti roti berair pulak
  4. Masukkan kembar tiga –garam, gula dan perasa tambahan. Kacau sampai kembar tiga ni larut then rasa dulu. Kalau ada terkurang terlebih cecepat adjust. Lepastu baru boleh tutup api. Ketepikan dan sardine cooldown

Bahan-bahan(telur)
2 biji telur saiz A (3 biji kalau saiz kecil) *direbus 
Air secukupnya *untuk merebus
1sb planta/marjerin (room temperature)
2 sb mayonis
1 cubit biji lada hitam *ditumbuk halus
Sedikit serbuk lada sulah

Cara-cara(telur)
  1. Rebus telur dengan air selama 10 minit. kemudian kupas telur.
  2. Keringkan telur dari segala air (miss pakai towel tissue). Dah habis lap, telur tu belah tengah
  3. Masukkan planta/marjerin lembut dan mayonis dalam bekas telur. I know ebribadi loveeeee mayoniss. Tapi untuk kes ni jangan terlajak letak, karang berair pulak telur tu.
  4. Hancur-hancurkan telur dengan garfu sampai barai then masukkan lada hitam dan lada sulah. Kacau sebati, ketepikan.

Cara-cara(sandwich)
  1. Potong tengah roti, dan bahagikan kepada dua bahagian (miss belah jadi bentuk segi tiga). Nampak berseni siket hikhik
  2. 1 bahagian sapu sardine dan 1 bahagian sapu telur.
  3. Lepastu ambik salad, timun n tomato letak atas roti then papppp! Kepit kedua-dua roti tersebut. Jadilah sandwichesss!
  4. Ulang sampai habis. Siap!

Sedia untuk dihidang!  
Menu yang sangat kenyang dan mudah nak buat. Bahan pon senang nak jumpa, kedai runcit berlambak. Tak macam lemon, cream cheese, whipping cream, sume tu agahh boleh jumpa kat pasaraya besor jerr

Resepi ni sesuai sangat kalau buat time bekpes tak pon bila-bila rasa nak makan. Pandai manage tugas dan masa, lagi cepat boleh ngap.

 Oh ya miss tak bakar naa roti tu. Malas. Hahaha lagipon tak brapa gemar roti bakor. Kalau de bunnies suka jenis terbakor-terbakor tu boleh laa rerajin kepit roti dalam toaster. Iolss jenis nak cepat, cepat makan cepat buat kerja lain, yedok?? 

Ok? Selamat mencoba!
Oklah itu saja perkongsian miss harini. Kalau ada umo panjang, insyallah miss try resepi yang lebih mencabar lagi. Jangan lupa follow miss di instagram, SHAFRINA KU SHAARI

tatatatataaaaaaa
 Spread your loves! XOXO

Assalamualaikum

No comments:

Post a Comment