Assalamualaikum
Hai salamat sore mbak dan mas jokokk.
Kali ni yaa miss mau mengongsi salah satu risipi kegemaren miss. Kalo masa
puasa, miss selalu berbuka dengan kueh ini. Waduh-waduh pakk, rasanya enak
banget. Diluarnya crunchy dan di dalamnya penuh seribu rasa. Jadi, hari itu ya
miss ada beli spring roll pastry atau pon orang desa manggil’in kulit popia. Pulang
aja dari kedai, terus buat. Waduhh enggak sabarr mau masak!
Ok aku malas nak cakap indon, makin
lambat aku taip sebab otak aku terbelit nak translate. Haha. Resepi ni memang
sedap makan petang-petang dengan family, tambah pulak dengan secangkir teh o
atau pun kopi, memang perghhh terangkat beb!
Ok jom kita tengok bahan-bahan dia.
Bahan-bahan
Kulit popia (cover dengan kain basah untuk elak kering)
½ bawang holand atau 2 bawang merah
*dicincang
2 bawang putih *dicincang
Pelbagai sayur antaranya:
Sayur campur, kobis, taugeh, carrot,
bunga kobis, sengkuang, kacang panjang, buncis, cili atau apa saja yang
bersesuaian.
1 telur *optional
Garam, gula dan perasa
1 ½ sb minyak untuk menumis
Cara-cara
- Potong kecil-kecil atau sagat sayur yang ingin ditumis (miss pakai sayur kobis, bunga kobis dan carrot)
- Tumis bawang merah, bawang putih, dengan sedikit minyak sehingga naik bau. Masukkan sayur yang dipotong.
- Masukkan perasa, garam dan gula. Masak sampai sayur lembut. Kemudian, angkat dan toskan dalam penapis.
- Hamparkan 1 helai popia dan letak ¾ sudu besar sayur. Lipat kulit popia (rujuk belakang plastic labelling, ada cara lipatan popia).
- Panaskan minyak kemudian goreng popia sehingga keperangan dan angkat.
Bahan
sos popia
3sb cili kisar (1 ½ genggam cili kering
direbus, buang biji + 1 bawang besar + 3 bawang putih + ***blend semua dengan
sedikit air)
1sb cuka
½ cawan air
1 ½ sb gula (boleh adjust kemanisan)
Garam dan perasa tambahan
1 bawang putih *dicincang
Cara-cara
- Tumis cili kisar dengan sedikit minyak, masukkan air dan bawang putih yang dicincang
- Masukkan cuka, garam, gula dan perasa. Api sederhana kuat.
- Masak sampai sos sambal popia ajak pekat, adjust rasa ikot sedap tekak.
- Kalau kuah dah pekat tapi sambal belum masak dan masih rasa cili kering, topup air lagi. Masak sampai hilang rasa cili kering. Kepekatan sos ikot citarasa individu
- Tutup api then tuang atas popia yang dah digoreng. Boleh tabur bijan kalau nak. Wallah!
Bapak ahh simple gila kot. Sedap pulak
tu. Taktau laa bagi korang sedap kaa tak, tapi bagi miss yang gila popia ni,
memang tak boleh lari dari melompat gumbire sambil mengunyah popia pehhh pehh
pehhh! Daebakk!
Itu saja perkongsian resepi Miss
Lesung Pipit hari ni, semoga berjumpa lagi chubby bunny sekelian! Jangan lupa
#resepilesungpipit di INSTAGRAM!
Tataaaaaaaaaaaaaa
Spread ur loves XOXO, Assalamualaikum
No comments:
Post a Comment