Tuesday, 2 August 2016

KEROPOK LEKOR HOMEMADE RANGUP SIMPLE

Assalamualaikum

Salam tengahari semua, apa kabar? Harituu entah kenapa tekak ni gedik sangat nak telan kopok lekor. Bukan kopok lekor biasa-biasa punyaa.. kopok lekor kat UTC Kuantan nuhhh.. Jadi, memandangkan miss jenis, kalau nak sesuatu benda tu sekarang jugak kena dapatkan, so miss mintak tolong tokwan gugel. Search punya search, mana hado resepi kopok lekor UTC kuantan, I hate chiuu gugel.

 Tapi itsokayyy, setiap masalah pasti ada penyelesaian.. Miss ada idea brilliant punya! Miss guna resepi kopok lekor ganu then ehem ehemm hikhik.. 

Actually miss tukar dan buat penambahan siket, kasi lebih sedap sengoti lagi! Kalau sapa-sapa dok kuantan, mesti tau betapa syurgawinyaa melahap kopok lekor UTC Kuantan kann. Seriously sedap gila, aku beli 3hinggit melantak sensorang pon xcukup.

Resepi ni untuk 2 orang makan lah ye, kalau 10 org boleh melantak jugak, mungkin perut anda bersaiz kuman. Hikhik suka hati jaa engko mengata orang. Mintok maap dehh.

Bahan-bahan
2 ekor ikan selayang *buang tulang
¼ bawang holand saiz kecik *dicincang halus
2 ulas bawang putih *dicincang halus
2 cili padi *dicincang halus
2 kuib ais *diketuk kecil
½ cawan tepung ubi
2sk tepung gandum
½ sk soda bikarbonat
Secubit kuib pati ikan bilis
Sedikit garam dan perasa(sy guna secukup rasa)
Cara-cara

  1. Blend isi ikan selayang mentah bersama ais, bawang merah, bawang putih dan cili sehingga hancur dan jadi pes (guna blender bahan kering)
  2. Tabur sedikit tepung ubi atas dulang untuk menggetek kopok
  3. Gabungkan tepung ubi, tepung gandum, soda bikarbonat, pati ikan bilis beserta garam dan perasa
  4. Tuang bahan yang diblend tadi atas campuran tepung kemudian tekan, uli, kepal-kepal sehingga kopok tak melekat
  5. Kemudian, getek kopok memanjang. Kalau kopok merekah, uli semula dan tambah sedikit tepung ubi
  6. Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih, masukkan kopok dan tunggu sehingga kopok timbul. Tandanya kopok dah masak.
  7. Tos dan angkat, biarkan suhu bilik, kemudian masuk dalam peti sejuk 2-3 jam.

Siap!
Boleh laa goreng bila-bila masa nak makan. 
Miss malas nak buat sos macam yang ganu tu, gelekkan je mayonis, thousand island dan sos cili. Walla!
Serius sama rasa dia dengan kopok lekor UTC, miss pon tanjat jugak masa first ngap. Dah laa first time buat kopok, pastu menjadi, pastu rasa 95% sama dengan apa yang daku impikan. Terkinja-kinja sensorang ihiks!

TIPS

  1. Berhati-hati dengan soda bikarbonat, terlajak sukat boleh buat kopok jadi rasa bersabun. Terkurang sukat, kopok tak mengembang. 
  2. Kurangkan kuantiti tepung gandum, takot kopok jadi macam cucur ikan pulak. Haha
  3. Tulang perlu dibuang dengan betul kalau taknak tercekik tulang
  4. Pastikan minyak betul-betuk panas sewaktu nak menggoreng kopok. Kalau tak nanti kopok jadi lembik
  5. Ais tu function untuk kurangkan doh melekat, masukkan ais batu yang diketuk kecil-kecil, bukan air ais. JANGAN TARUK AIR LANGSUNG!

rupa lekor bangla yang siap direbus


walla! finallyy kerangupannya meletup-letup dalam mulut!

Itu saja, senangkan buat kopok ni, lebih senang dari buat donat hahaha. Cuba tauu chubby bunny! Seriously korang takkan menyesal!

Tataaaaaaaaaaaaaa

Spread ur loves XOXO, Assalamualaikum




1 comment:

  1. ape diee.. rupa lekor bangla? hahaha.. kepok lekor kalau makan panas2 rebus lagi sdp.. org tganu klate makan rebus je cicah air lada kalu saya. bleh tahan la awk getel kepok bkn getek haha...

    ReplyDelete