Wednesday, 3 August 2016

RESEPI BAYAM TUMIS AIR MUDAH DAN CEPAT

Assalamualaikum

Hello bunny! Selalunya miss update resepi kuih, lauk dan dessert ja kann? Kali ni miss nak hapdet resepi sayur yang sangat simple. Serious senang sangat, budak darjah satu pon boleh buat. Sesuai sangat untuk orang yang diet ataupun nak cepat. Bahan-bahan pon tak banyak, senang nak jumpa dalam dapur.

Sebenarnya ni resepi kegemaran abang sulung miss, dari dia kecik sampai dah umo 30an, sayur ni laa peberet dia. Anak buah miss panggil sayur popeye, boleh tahan hantu jugak dia dengan sayur bayam ni, miss pon suka. Tambah-tambah letak keledek merah. Perghhh manis keledek merah tu memang thorrbaik!  Cuma kalau nak letak keledek, kena masak lama sikit, sebab semua jenis ubi macam karot, ubi potato, keledek, ubi kayu memang ambik masa lama untuk lembut.

Selalunya kat rumah miss, kalau bayam mesti buat bayam tumis air ni. Tak pernah buat masak lain. Tapi kalau ada hubby nanti request bayam masak belacan ka, bayam masak lemak ka, I’ll try. Perintah somi jangan ingkari. Hikhik berangan lagi saprina XP
Ok dah habis bebel dah kot, moh kita check ramuan dia

Bahan-bahan
2 cekak bayam (asing batang dan daun)
2 keledek merah (dipotong)
2bawang merah
2bawang putih
1 ekor ikan kembung or selayang(direbus)
1 cili merah *dipotong serong
Garam dan perasa
Sedikit belacan
Air secukupnya

Cara-cara
  1. Panaskan periuk dan masukkan air. Agak nak mendidih, masukan ubi keledek yang siap potong
  2. Tumbuk bawang merah, bawang putih, belacan dan masukkan ke dalam periuk
  3. Asingkan isi dan tulang ikan kembong atau ikan selayang. Ambik isi saja.
  4. Bila nampak keledek dah empuk sikit, campak batang bayam serta cili. Biarkan dalam 3 minit kemudian perasakan dengan garam dan perasa tambahan
  5. Tekan keledek dengan garfu untuk pastikan keledek dah masak. Kalau garfu senang masuk cucuk, bermakna keledek dah masak. Kalau tak, biarkan 1-3 minit lagi.
  6. Masukkan daun bayam, biarkan masak seketika dalam 30saat - 1 minit kemudian tutup api.
  7. Siap dan boleh hidang. Hehehe

Simple kan?
Kalau takdak stok ikan kembung or ikan selayang?  Boleh guna ikan bilis. Agak-agak dalam setengah genggam ikan bilis. Then tumbuk dengan bawang serta belacan.
Lepas ni miss akan cuba hapdet lagi banyak resepi masak sayur pulak naa.

Semoga berjumpa lagi chubby bunny sekalian, Selamat mencuba! Jangan lupa #resepilesungpipit di INSTAGRAM
Tataaaaaaaaaaaa

Spread your loves! XOXO

Assalamualaikum



No comments:

Post a Comment