Assalamualaikum
Aloyaiii de bunnies, sama macam entry yang lepas, kali ni miss nak paww resepi masak lemak lagi. Tapi versi up to date cikit. Alaa tambah kunyit cikit je hikhik. Tapi resepi ni sangat terhad bahan dia. Tak sampai 5 bahan pon, 3 bahan utama labu kuning (opkos), santan dan air.
Yang ni resepi miss, kalau orang lain mungkin taruk macam-macam lagi. Dengan miss semua guna bahan yang simple jep. Bahan orang kampung hehe.
Bahan-bahan
2 cawan santan (1/2 kelapa *diparut ambik putih)
1 cawan air (lebihkan sedikit)
1 labu saiz sederhana *buang biji & potong kecil
2 Cili merah *dibelah 2
Sedikit serbuk kunyit (anggaran 1sk)
Garam dan perasa
Cara-cara
- Blend kelapa parut dengan sedikit air, agak-agak air ½ cawan.
- Tapis air santan dan perah kelapa parut dengan tangan. Ulang sampai habis naa
- Sediakan periuk, masukkan 1 cawan air dan labu. Rebus sampai air mendidih, masukkan santan.
- Perlahankan api kemudian masukkan cili merah, serbuk kunyit dan garam serta sedikit perasa.
- Bila labu dah masak, biarkan mendidih kejap then tutup api.
Siap! Walla!
OMGGGGG senang sangat debab weyy. Superb yummeh!
. Plisss try plissss.. konpem cik abe sayang banyok-banyok. Bukan susah pon, kena try buat dulu, baru tauuu betapa mudahnya nak masak labu masak kuning ni, kan???
Selamat mencoba!
Oklah itu saja perkongsian miss harini. Kalau ada umo panjang, insyallah miss try resepi yang lebih mencabar lagi. Jangan lupa follow miss di instagram, SHAFRINA KU SHAARI
tatatatataaaaaaa
Spread your loves! XOXO
No comments:
Post a Comment