Monday 22 August 2016

RESEPI PADPRIK DAGING LAZAT DAH MUDAH

Assalamualaikum

Masa sebelum puasa haritu rajin sangat buat paprik. Terbayang time belajaq kat POLISAS, nasik putih, paprik plus telur dadar pehh terbaikkk! Peberet tuhh hehe. 

Miss suka makanan ala-ala siam. Lain dari yang lain, aroma serai, limau purut pastu dengan pedas masam-masam tu, sangat-sangat kena dengan tekak ni. Sapa laki yang kacuk siam tu boleh kot try berkenalan, kot-kot berjodoh. Boleh aii belajar resepi masakan Thai dari mak mentua. Hikhik 

So let’s do it!
Bahan-bahan
2 cawan daging *dipotong
½ lobak merah*dipotong
2 kelopak bunga kobis *dibelah
1 cili merah *hiris menyerong
Bahan-bahan sos paprik
3 bawang putih *dicincang
5sb sos cili
2sb kicap pekat
3 sb sos tomato
2sb sos tiram
2 serai *diketuk
5 daun limau purut
½ air limau nipis (boleh letak 1 biji kalau kurang masam)
1 bawang holand/besar *dibelah 4 dan buang kepala umbut supaya jadi kepingan 
7Cili (kuantiti terpulang) *diketuk
3/4 cawan air
Minyak untuk menumis 

Cara-cara 
  1. Tumis bawang putih dan serai sehingga bawang mula bertukar keperangan.
  2. Campak semua karot, isi ayam. Kacau sampai daging start bertukar warna solid.
  3. Masuk segala jenis sos diatas dan baling cili yang dah diketuk
  4. Tuang air dan biar sos mula mendidih lepastu campak, bunga kobis, bawang besar yang dibelah 4, dan cili merah. Sesekali kacau sikit agak-agak bunga kobis dah lembut.
  5. Lepas tu tuang air limau nipis/limau kasturi. 
  6. Balancekan segala rasa paprik dengan tambah garam, gula dan perasa tambahan. Adjust rasa biar kena dengan selera memasing. Kalau nak tambah lagi sos apa-apa, tambah jep. Yang penting mulut korang rasa sedap.
  7. Ramas-ramas daun limau purut untuk keluarkan aroma dia then masuk dalam paprik. Kacau dalam 7 kali round, baru tutup api. 

Hidang dengan nasik panas-panas lepastu ada telur dadar memang pehh pengsan!
Walla!

Rupa PADPRIK airtangan iolss. Letak timun sebab bunga KOBIS habis. Hahahaa 

 Selamat mencoba!
Oklah itu saja perkongsian miss harini. Kalau ada umo panjang, insyallah miss try resepi yang lebih mencabar lagi. Jangan lupa follow miss di instagram, SHAFRINA KU SHAARI

tatatatataaaaaaa
 Spread your loves! XOXO

Assalamualaikum

No comments:

Post a Comment