Assalamualaikum
Hai salam sore ibuk-ibuk bapak-bapak. Hari ni miss nok hajo cara buat bubur nasi, orang kedah panggi moi sup, orang pantai timur panggil nasi air, orang sabah Sarawak ermm miss tak sure pulerkk hikhik. Resepi ni untuk 2-4 orang makan ye, tapi kalau ko ternak hantu raya, seperiuk tu untuk kau sorang jer
Cara miss ni mungkin berbeza dengan moi sup yang lain. Resepi yang miss bagi ni, beras dimasak bersama dengan sup, that’s why la orang kedah panggil moi sup. Kalau di pantai timur, nasi bubur dimasak asing, and then tuang sup atas bubur, sebab tu panggil nasi air.
Resepi ni sangat mudah, tak banyak langkah, campak je semua dalam periuk. Cuma nak masak beras jadi bubur tu yang makan masa lama cikit. Tapi kalau dah craving tu, masak berjam-jam pon sanggup tunggu kannn? Yedok?
Anak-anak buah memang suka sangat dengan moi sup, kalau masak 1 periuk kejap ja habis. Kejap-kejap tambah pastu ulang makan lagi, seronok tengok diorang berselera makan, rasa puas hati hehe. Kalau nak masak kat anak tecik (baby) pon boleh, tapi kena masak awai-awai, sebab tempoh nak siap moi sup hampir sejam (lebih bergantung pada kuantiti beras yang digunakan)
Miss nak pesan awai-awai, masak bubur ni memang kena topup selalu air, asal nampak kering cikit, tambah air then tambah air lagi sampai laa beras dah pecah-pecah, dan start lembik. Nak bubur sup pekat or tak terpulang pada selera sendiri. Ok?
Jom kita check bahan
Bahan-bahan
Bahan-bahan
½ cawan beras *dibersih & tos
1 bahagian dada ayam/daging *potong dadu
800ml air / 3 cawan air
1 kiub pati ayam
Lobak asin *potong kecil
Sedikit garam, perasa, lada sulah
Bahan-bahan tumis:
2 sb minyak masak
1sb majerin/mentega
2ulas bawang merah *dimayang
3 ulas bawang putih *dimayang
½ ibu jari halia *diketuk
2-3 batang kulit kayu manis
1 sk biji lada hitam *ditumbuk manja
1 kuntum bunga lawang
3 buah pelaga
4 bunga cengkih
1 sk helba campuq
Cara-cara:
Hai salam sore ibuk-ibuk bapak-bapak. Hari ni miss nok hajo cara buat bubur nasi, orang kedah panggi moi sup, orang pantai timur panggil nasi air, orang sabah Sarawak ermm miss tak sure pulerkk hikhik. Resepi ni untuk 2-4 orang makan ye, tapi kalau ko ternak hantu raya, seperiuk tu untuk kau sorang jer
Cara miss ni mungkin berbeza dengan moi sup yang lain. Resepi yang miss bagi ni, beras dimasak bersama dengan sup, that’s why la orang kedah panggil moi sup. Kalau di pantai timur, nasi bubur dimasak asing, and then tuang sup atas bubur, sebab tu panggil nasi air.
Resepi ni sangat mudah, tak banyak langkah, campak je semua dalam periuk. Cuma nak masak beras jadi bubur tu yang makan masa lama cikit. Tapi kalau dah craving tu, masak berjam-jam pon sanggup tunggu kannn? Yedok?
Anak-anak buah memang suka sangat dengan moi sup, kalau masak 1 periuk kejap ja habis. Kejap-kejap tambah pastu ulang makan lagi, seronok tengok diorang berselera makan, rasa puas hati hehe. Kalau nak masak kat anak tecik (baby) pon boleh, tapi kena masak awai-awai, sebab tempoh nak siap moi sup hampir sejam (lebih bergantung pada kuantiti beras yang digunakan)
Miss nak pesan awai-awai, masak bubur ni memang kena topup selalu air, asal nampak kering cikit, tambah air then tambah air lagi sampai laa beras dah pecah-pecah, dan start lembik. Nak bubur sup pekat or tak terpulang pada selera sendiri. Ok?
Jom kita check bahan
Bahan-bahan
Bahan-bahan
½ cawan beras *dibersih & tos
1 bahagian dada ayam/daging *potong dadu
800ml air / 3 cawan air
1 kiub pati ayam
Lobak asin *potong kecil
Sedikit garam, perasa, lada sulah
Bahan-bahan tumis:
2 sb minyak masak
1sb majerin/mentega
2ulas bawang merah *dimayang
3 ulas bawang putih *dimayang
½ ibu jari halia *diketuk
2-3 batang kulit kayu manis
1 sk biji lada hitam *ditumbuk manja
1 kuntum bunga lawang
3 buah pelaga
4 bunga cengkih
1 sk helba campuq
Cara-cara:
- Tumis bahan-bahan menumis dengan minyak dan sedikit mentega sehingga bertukar keperangan
- Masukkan 800ml air dan biarkan mendidih sedikit kemudian campak dada ayam dan kuib pati ayam
- Masukkan semua beras dan lobak asin. Gunakan api kecil. Part ni kena selalu usya-usya nasi tu, kalau air dah nampak kurang, tambah air lagi, tambah lagi dan tambah lagi. Air memang kena topup selalu ye
- Nak tau bila nasi dah masak? Bila nasi dah start lembik, pecah-pecah dan sup makin memekat. Tambah sedikit perasa, garam, serbuk lada sulah.
- Taste moi kitew dulu, bila dah sesuai dengan tekak dah boleh tutup api
- Part yang ni terpulang kepada citarasa individu. Kalau suka ada kuah sup lebih-lebih sikit, boleh taruk banyak air, tapi kalau yang suka bubur pekat, panjangkan tempoh masa masak bubur tu. Kalau macam moi miss ni, ada kuah sup sikit-sikit.
Dah siap tutup api, boleh laa potong daun bawang, cili, goreng ikan masin ke, ikan bilis, telur hancur ke, telur masin, kacang goreng sikettt,, pastu tabur bawang goreng! Walaweyhhh sedapnyaaa T_T
payung ciket wajah bubur miss hikhik
Itu saja perkongsian resepi Miss
Lesung Pipit hari ni, semoga berjumpa lagi chubby bunny sekelian! jangan lupa #resepilesungpipit di INSTAGRAM!
Tataaaaaaaaaaaaaa
Spread ur loves XOXO, Assalamualaikum
Terima kasih untuk resepi ni..boleh cuba.. jmput singgah ke blog saya ea.. dirawanhartawan.blogsport.com
ReplyDeleteEmm sedap
ReplyDeleteAlhamdullilah dah try resepi ni. Memg sedap. Terima atas perkongsian..
ReplyDeleteterima kasih saya akan cuba
ReplyDelete