Thursday 25 August 2016

RESEPI CAKOI & KARI MAMAK TANPA SANTAN

Assalamualaikum

Aloyaaa?? Haluuuuu de chubby bunniesss. Tak nak cakap banyak, miss nak paww satu resepi mudah dan sedap makan petang-petang. ‘cakoi ranggup lembut dan kuah kari daging pekat tanpa santan’. Hambek kaww panjang pulak nama resepi kali ni. Hakhak 

Cakoi ni orang kedah biasa panggil pak tongko, kalau kat negeri lain panggil cakoi, tapi aku panggil pakchoyy. Hikhik suka hati je main gabung nama.

 Psstttt bakal-bakal calon incik somi mitthali, try tanya bakal bini hampa, pakchoii tu apa? Kalau dia tauu, hang bertuah. Kalau dia taktau, hang dengar cakap haku “mohon clash"

Tekstur cakoi di luar rangup dalam lembut macam donut tapi berongga sikit, dan rasanya cikit manis, macam roti gardenia. Sedap makan bogel macam tuu sajaa atau pon ada pencicah. Kalau malas tahap cipan, boleh cicah dengan sos or susu pekat. Dedua ni pon dah cukup power buat mulut tak berenti ngap. Selain tu, boleh cicah dengan kopi atau teh O ataupon coklat cair, marvelous chiuolss! 

Tapi kalau ikot sedap mulut miss suka cicah dengan kari pekat-pekat gittewww.. Ala-ala mamak siket. Memang perghhh terangkat beb! 
Bahan pon tak banyak dan sangat senang buat. 

Resepi ni untuk 3-4 orang makan naa
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
½ cawan air
1 sk mauripan (yis)
1sk soda bikarbonat
1sb gula
1sb susu pekat/susu tepung
1sb minyak masak/mentega cair
Secubit garam

Cara-cara
  1. Dalam cawan, masukkan ½ cawan air suam panas, 1sk gula dan larutkan gula. Lepas gula dah larut, masukkan yis sampai yis mengembang dan berbuih
  2. Dalam bekas besar, masukkan tepung, gula, garam, soda bikarbonat dan minyak masak/mentega cair.
  3. Tuang sikit-sikit yis yang dah berbuih ke dalam bekas tepung tuu. Adunan memang melekat sikit. 
  4. Uli adunan selama 10 minit, boleh tengok tv sesambil gayang doh tu. Uli sampai tak melekat di tangan dan gebu. Geram sangat bila pegang doh yang siap uli, anjal macam untot baby. emmm emmm picit-picit, ramas ramass. Geram! Ok done.
  5. Kalau minit ke 8 masih doh melekat di tangan, tabur secubit tepung dan uli lagi 3 minit. workout sikit tangan tu.
  6. kemudian tutup bekas dengan kain atau plastic cling. Rehat doh 30-40 minit, nanti doh akan toinkkk naik seketoi. Perap kat bawah matahari atau tepi tempat panas untuk doh naik cantik.
  7. Lepas doh naik, tumbuk-tumbuk doh, biar doh tu terkentut keluar angin.
  8. Lepastu, ambik papan pemotong dan potong doh. Anggaran panjang dan lebar sebesar 1 jari kelingking.
  9. Dah siap potong, cantumkan 2 doh yang dah siap potong menjadi satu. Kemudian ambik lidi atau sudu, celupkan dalam air, then tekan kat tengah-tengah doh yang dicantumkan. 
  10. Dah siap, rehatkan doh selama 15 minit untuk doh naik mengembang lagi.
  11. Panaskan minyak dan bila nak masukkan dalam kuali, tarik doh tersebut kemudian goreng dengan api sederhana. Cakoi akan mengembang sedikit bila digoreng, jadi jangan goreng terlalu banyak.
  12. Angkat bila dah cakoi dah start keperangan. 

Siap!
************************************
Masa untuk kari pencicah pulerkk. Resepi kari ni miss buat simple jep, kari pekat tanpa santan ala mamak.

Bahan-bahan 
1 cawan daging yang sudah dipotong
2-3sb serbuk kari daging/ayam
5sb air panas
1 kentang kecil *dipotong 4
1 cili merah *dibelah
1 asam keping kecil atau air asam jawa
Garam, gula, perasa
Anggaran 2 cawan air
Bahan-bahan (menumis) 
1 bawang merah saiz sederhana *dihiris nipis
2bawang putih *dihiris nipis
Sedikit halia *dihiris nipis
1 kulit kayu manis
3 bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang (bkn kuntum)
3 buah pelaga
Sejemput herbal campur
Secubit biji sawi 
1 tangkai daun kari
Sedikit minyak untuk menumis
***guna jintan manis&putih utk ganti herbal campur kalau takdak. Pakai serbuk pon Ok, anggaran 1/2 sk
Cara-cara
  1. Larutkan serbuk kari daging dengan 5sb air panas
  2. Dalam periuk, masukkan bahan-bahan yang perlu ditumis. Tumis sehingga naik bau kemudian masukkan kentang, daging, dan bancuhan kari
  3. Bila kari dah mula kering, masukkan 1 cawan air, asam keping/air asam jawa kemudian perlahan api. Jangan letak terlalu banyak asam, nanti masam pulak gulai kiteww.
  4. Masukkan cili yang dibelah, kalau suka tomato campak jaa dalam tuu
  5. Kalau air dah pekat sangat tapi kentang tak masak lagi, masukkan lagi air sedikit. Masak sampai kentang dah sangat lembut, nanti senang nak penyek dengan cakoi.
  6. Dah nampak kuah dah makin pekat, baru taruk garam, gula dan perasa tambahan. Jangan taruk awal-awal. Kacau perlahan sampai garam n the geng hilang dari pandangan, baru tutup api

Hidang dalam mangkuk kecil, senang nak main celup celup dengan cakoi. Walla!
Ayayayaaa sudah siap mehhh. 
Simple dan sodap. Memang sangat sesuai untuk makan petang sambil rileks, wat lek wat pis. Tak pon buat untuk breakfast, ikot suka laa time bila-bila pon, janji perut bergendang gendut suka hati ihiks!

Oklah itu saja perkongsian miss harini. Kalau ada umo panjang, insyallah miss try resepi yang lebih mencabar lagi. Jangan lupa follow miss di instagram, SHAFRINA KU SHAARI

tatatatataaaaaaa
 Spread your loves! XOXO

Assalamualaikum

No comments:

Post a Comment