Wednesday 3 August 2016

RESEPI BUN SOSEJ LEMBUT GEBU & TIPS

Assalamualaikum

Hello bananasss. Sejak dah ada keyakinan mengguli dan menganyang doh ni, asyik-asyik buat pizza jer, lepastu cakoi laa bun laa donut laa, sampai habis stock mauripan kat rumah. Lepas tu sejak ada oven baru ni, slalu sangat mem’bake’ sampai terbakor lah suis extension tu hakhak. 

Miss suka try resepi baru yang tak pernah buat lagi, tapi kekadang derhaka jugak la pada tuan punya resepi hahaha. Yelaa dia buat untuk 10 orang makan, aku buat untuk 2 3 orang makan. Kalau aku ikot sebijik-sebijik resepi dia tak ke membazir. Pepandai laa den adjust ramuan dia hikhik. 

Kekadang aku berangan kalau ada en.somi boleh laa gegedik taip, “harini suben request nak makan bla bla”, “Alhamdulillah hubby dan anak-anak puji sedap, sampai licin plate tu hehe. Siap suruh buat lagi esok, sedap katanya. Alhamdulillah..” hahahahhahaha harapan dan impian perlu ada ye.

Ok forget it!
Bila tengok kat fridge ada sosej, lepastu celah dapur ada tepung and mauripan, yes! Finally I got a fat idea nak buat bunny de soseh ataupun bun sosej. Hikhik suka hati jer mencomelkan nama tu. 

Kebanyakkan blogger sekarang pakai sukatan gram. Ai paham chiuolsss, ai paham betapa siksanya nak search resepi yang menggunakan sukatan cawan. Tapi jangan kuatir, jangan risau my de bunniesss.. Semua resepi miss pakai sukatan cawan jerr. Senang kan?

So let’s do it!

Bahan-bahan 7-8 bun
2 cawan tepung gandum/tepung roti
½  cawan air suam
2sb susu tepung *optional
2sb gula pasir/kastor
2sb susu pekat manis
1sb mentega cair
1 telur dipukul (asingkan 1sb telur untuk sapuan atas bun)
Kurang ½ paket yis mauripan
Secubit garam
Sosej (dilecur)

Cara-cara :

  1. Sediakan ½ cawan air suam panas, kemudian lacutkan 1sk gula. Lepastu tuang yis, tunggu dalam 10-15 minit, sampai yis kembang dan berbuih.
  2. Dalam mangkuk/besen besar, satukan tepung, gula, telur, mentega cair, susu pekat, garam sehingga jadi serbuk roti.
  3. Tuang campuran yis sedikit demi sedikit ke atas tepung. Sampai menjadi doh melekit
  4. Uli doh selama 10 minit, setkan masa. Kalau nak bun yang lembut, uli doh dalam plastic (plastic bungkus air pon takpa). Doh akan jadi lembut dan elastic.Uli sampai doh dah tak melekat di tangan dan doh jadi lembut anjal.
  5. Sapu 1sk minyak masak di keliling doh sebelum perap untuk mengilatkan doh. Tutup bekas doh dengan kain putih kemudian letak di tempat suam panas untuk doh naik lebih gebu dan cantik.
  6. Rehat doh selama 1 jam hingga 1 ½ jam.
  7. Lepas perap, tumbok-tumbok doh untuk keluarkan angin. Yis ni pon ada angin tau, siap ada bunyi lagi kalau belasah dia. Hikhik 
  8. Ambik segumpal doh dan buat doh bulat-bulat. Kalau buat 2 cawan tepung, boleh dapat 6-7 doh. Rehat doh kejap selama 7 minit
  9. Uli doh memanjang (macam buat keropok lekor) lebih panjang sedikit dari sosej. Sebab sat lagi kita nak lilit doh pada sosej. Uli tak terlalu kecil tak terlalu besar, nanti doh akan kembang satu ganda lagi. 
  10. Oles tray dengan mentega kemudian jarakkan sosej, untuk dia mengembang lagi. Kalau miss pakai baking paper jep, senang. RM2 je kat kedai 2 ringgit, hahaha murah tak? 
  11. Dah siap uli, lilit doh pada sosej. Ikot suka korang laa nak buat sosej terjelir keluar kaa taknak. Lepas lilit kesemua doh, rehatkan bun selama 20-30 minit. Banyak pulak doh ni rehat 
  12. Sapu sedikit telur yang miss pesan awai-awai suruh asingkan tu atas doh. Rujuk semula atas kalau tak paham. 
  13. Dah sapu telur, sapu air gula atas bun untuk kemanisan dan perfect browning colour. Resepi air gula pon nak suruh miss ajo ke? Biaseee dieee. Air gula tu jangan manis sangat, cukup sedang-sedang saja ya sayang.
  14. Masukkan dalam oven then bakar pada suhu 170c selama 15-20minit. Bergantung kepada saiz bun naa.
  15. Dah masak sempurna, sapu mentega cair atas bun untuk bagi effect shining, dan glowing

Siap dan hidang! 

****resepi ni jugak boleh buat pizza, Cuma kurangkan gula dan susu.

Miss buat bun pukul 10 lebih, pukul 1 baru boleh makan. Kalau korang kebulur tahap terjejey air liur tu memang tak boleh buat makanan yang pakai yis ni hahaha.

Mudah jer sebenarnya memasak ni, atas diri kita jugak, kalau taknak cuba, sampai bila pon takkan reti. Jangan risau kalau awai percubaan tak jadi. Miss pon banyak kali gagal nak menguli doh ni. Macam-macam bentuk dan rasa, tekstur tu jangan cakap laa. Version alien terencat. Sampai mak marah tak bagi buat dah. Hahaha. Tapi jangan cepat putus asa. Jadikan dapur tu sebagai makmal eksperimen. 

Trust me, sekali dah berjaya akan rasa gian nak buat lagi, nak buat lagi. Yang penting, usaha dan stick dengan resepi sebenar, OK? U can do it! Keep it up! MUAH CIKED 

Tips:
Waktu mengguli doh, masa minit ke 8 doh masih banyak melekat di tangan, tabur secubit tepung dan uli lagi 3 minit. jangan letak banyak tepung, nanti bun jadi keras.
kalau nak doh naik cantik dan gebu, perap di bawah matahari. Kalau malam, ikot cara miss, panaskan periuk nasik dalam 5-10 minit, sampai panas suam-suam. Lepastu letak bekas doh dalam periuk nasik, then tutup suis. Jangan dimasak pulak doh tu XD

Semoga berjumpa lagi chubby bunny sekalian, Selamat mencuba! Jangan lupa #resepilesungpipit di INSTAGRAM
Tataaaaaaaaaaaa 

Spread your loves! XOXO

Assalamualaikum



No comments:

Post a Comment