Sunday, 21 August 2016

RESEPI DONUT GEBU TANPA ULI

Assalamualaikum

Munshi-munshi de bunniesss. 
Malam-malam macam ni baru ada mood nak tulis blog hehe. Mak miss memang pandai masak, kalau dia buat donut, ya ampunnnn gebusss gila. Tekstur dia yang lembut gebu kat dalam, pastu rasa manis yang lembut gemalai, ditambah ada rangup sikit kat luar tuu, pehhh thorrbaikk!

 Sekarang ni turun ke miss pulak, suka main doh. Hekhek. Geram bila habis gayang doh, sapu dengan minyak cikit, doh jadi gebu anjal macam untot baby. Sebelum perap, sempat lagi tampar-tampar doh tu. Eee geram sangat!

So berbalik pada tajuk, miss nak payung satu resepi donut gebu, tanpa uli. Kalau rajin nak uli, boleh jep teruskan menggayang doh. Tapi kalau yang masih amateur, boleh guna kaedah yang miss bagi ni. Janji ikot resepi ni sebijik-sebijik. 

Baru menjadik!
Jom kita check bahan-bahan
Bahan-bahan (yis)
½ paket yis segera (kering)
1 ½ sb susu pekat manis
½ cawan air suam panas (100ml)
1sb gula pasir
Cara-cara 
Campur semua bahan kat atas dalam cawan dan biar 10-15 minit sampai yis kembang berbuih

Bahan-bahan (kering)
2 cawan tepung gandum (200gram)
1 sb marjerin cair/minyak masak/olive oil
1sk baking powder
Secubit garam
Cara-cara 
  1. Campur semua bahan kering, ramas-ramas sedikit.
  2. Then masukkan campuran yis yang dah kembang, masuk sikit-sikit sambil gaul rata. Tuang sampai habis dan gaul sampai sebati. (Part ni kalau yang dah terer uli, boleh sambung uli doh. Tapi kalau yang teragak-agak nak uli, boleh perap terus).
  3. Adunan memang lembik dan melekit, jangan tambah tepung naa, nanti donut jadi keras tak gebu dah.
  4. Tutup bekas dengan kain putih dan perap selama sejam. Perap doh di tempat yang suam-suam panas, selama 1jam -1jam 30minit.
  5. Dah perap, nampak doh naik menggemok, segera tumbuk-tumbuk doh untuk keluar angin. Ingat manusia je ke yang boleh kentut, doh pon boleh ok? Tumbuk sampai angin asmara doh keluar~
  6. canai doh setebal 1 inci atas tray/dulang. Lepastu boleh laa terap donut. Terap guna alat acuan donut ke, buat bentuk bulat ke, apa-apa ker, tak kisah. Haptuyuh dear
  7. Dah siap bentukkan donut, rehatkan donut selama 30 minit. Masa ni donut mengembang lagi. So make sure, jarakkan donut memasing.
  8. Lepastu boleh laa goreng. Pastikan minyak betul-betul panas dan guna api sederhana ok? Kalau tak nanti dalam tak masak. (Masa menggoreng, donut mengembang sedikit lagi, jadi jangan letak banyak donut dalam kuali.)
  9. Dah habis goreng cecepat golek dengan gula kastor atau gula pasir yang dikisar halus. Kalau donut dah sejuk, gula dah tak berapa melekat.
Siap!
Hidang dengan teh O panas, apa nak kata chek oiii.. meqercikk!

Miss bagi resepi klasik donut dengan gula. Kalau nak advance lagi, boleh tukar letak coklat  or cheese or whipping cream dengan buah ke, tak kesah. Haptuyuh ok dear?Kalau ikot resepi ni sebijik sebijikk gerenti donut menjadi dan sangat gebusss!

Selamat mencoba!
Oklah itu saja perkongsian miss harini. Kalau ada umo panjang, insyallah miss try resepi yang lebih mencabar lagi. Jangan lupa follow miss di instagram, SHAFRINA KU SHAARI

tatatatataaaaaaa
 Spread your loves! XOXO

Assalamualaikum

2 comments:

  1. sis.. klu dah buat sume siap2 .. part yg last yg dah rehatkan 30minit tu , xyh goreng dlu masok freez simpan utk besok pagi blh ke

    ReplyDelete
  2. kena goreng sekejap utk matikan yis tu sis, maaf tuan tanah, tlg jawabkan ya..huhu..

    ReplyDelete