Monday 22 August 2016

RESEPI KOBIS MASAK LEMAK

Assalamualaikum

Halooo de bunnies. Kali ni miss nak payung satu lagi resepi sayur yang sangat simple dan pantas. Resepi kali ni menggunakan santan yaa. Tak payah tumis dengan bawang ke hapa, campak je semua. 

Ekceli sayur masak lemak ni senang sangat, masak pon cepat. Jangan takot bermain dengan santan naa, bila dah terer buat sekali, shuuwerr nak buat versi lain, labu masak lemak kuning ke, lomak cili padi ke. Terserah. Tapi masak lomak cili padi tu lain cikit. Yang tu next entry lah ye. Nak tulis panjang-panjang bukan hengko rajin nak mentelaah, kan?

Bahan dia mudah je nak dapat, terserah la nak buat masak lemak sayur sawi ka, kubis ka, carrot dengan bunga kobis kaa, taugeh kaa, pucuk paya pantai ka pucuk ubi kaa haptuyuh (panjang naww aku list). Ok?

 Tapi kali miss nak payung kobis dengan karot. Anak-anak buah hantu karot, kalau nampak karot, haa hat tuuu laa dia korek dulu hihi
Miss hajo step by step lah ye. Kot ada orang yang baru nak bermanja dengan santan hehe

So let’s do it 
Bahan-bahan
2 cawan santan (½ biji kelapa) *diparut
½ kobis *hiris sederhana besar
½  karot *dipotong bulat-bulat
1 cili hidup merah *dihiris serong
1 bawang putih dan merah *dihiris nipis
½ cawan air untuk blend
¾ cawan air untuk masak
Perasa dan garam

Cara-cara 
  1. Blend kelapa yang diparut dengan sedikit air. Agak-agak je air tu dalam ½ cawan. Kalau cikit air payoh pulerk blender nak kisar. Kalau terlebih air, cair pulak santannya. pepandai lah yer.
  2. Dah blend, ambik penapis and tapis air santan. Yang lebihan kat atas penapis tu jangan pi buang pulak. Perah dengan tangan sampai terkeluor air santan, lepastu buang hampas yang dah diperah dalam tong sampah
  3. Ulang step no.2 sampai habis hampas. 
  4. Masukkan ¾  cawan air then campak karot dulu. Biarkan mendidih dan karot makin lembut.
  5. Masukkan santan dalam periuk, kemudian campak kobis, cili merah, bawang putih, bawang merah, garam dan perasa.
  6.  Haa kat sini kena bijak ye, kalau api kuat santan akan pecah macam susu basi, so guna lah api yang hidup segan mati takmau.
  7. Kacau sampai kobis dah masak, karot dah lembut, boleh laa tutup api.
Taraaa dah siap! Senangkan?
Makan dengan ikan bakar, pastu ada ulam timun cicah dengan sambal belacan pedas-pedas, walla!
Kecuq ayaq luiq chek makkk.

 Selamat mencoba guysss!
Oklah itu saja perkongsian miss harini. Kalau ada umo panjang, insyallah miss try resepi yang lebih mencabar lagi. Jangan lupa follow miss di instagram, SHAFRINA KU SHAARI
tatatatataaaaaaa
 Spread your loves! XOXO

Assalamualaikum

No comments:

Post a Comment