Sunday, 21 August 2016

RESEPI POPIA SATAR

Assalamualaikum

Selamat pagi de bunnies. Masa praktikal kat JHEAIK dulu, ada sorang Ustaz ni rajin beno bawak popia satar jamu kami suma makan. Sedap, popia satar dari ganu. Den pulak hantu popia, memang kena laa. Bila dah habis praktikal, miss try buat popia satar pulak.

First time nehh buat, selama ni beli kat paso je. Tapi kat pasar malam, satar jenis terbakor dengan daun pisang. Miss ni ekcelii bukan jenis rajin sangat nak buat banyak kerja. Ko hengat senang ker nak kait daun pisang, potong daun, layur atas api, lepas tu bungkus satar? Aduduuu banyak keja beb. Lagi satu kena cucuk-cucuk daun pisang dengan lidi pulak. Ehh memang tak kuasa la aku nak berperang dengan suma tu.

Jadi, jenis pemalas namateyy macam iolss ni akan cari jalan paling simple, tak banyak step dan sodap. So terbitlah idea untuk buat popia satar. Sedap ok? dengan popia rangup tu makan panas-panas, lepastu cicah sos, apa nak kata braderr, tersungkur ni’mat hehe. Sapa tak pernah try and nak cuba benda baru, pliss try this recipe.

Bahan? Opkos senang & mudah dapat. Dengan miss insyallah semua boleh buat. Miss guna 3 ekor ikan kembong saiz agak besar, boleh dapat dalam 30++ biji popia. Haa tanjat? Banyak kan? Hehe. Boleh guna jugak ikan selayang, ikan parang, ikan bilis ke. Terserah. Oreng puyteh katew ‘haptuyuh’.

So lets do it 

Bahan-bahan
3 ikan kembong gemok *rebus sekejap je (2-3 minit) 
1 ½ cawan kelapa parut *ambik putih saja
3 cili kering *rebus & buang biji
7 cili padi (terserah kuantiti, suka pedas tambah lagi)
1 batang serai *hiris nipis
4 bawang merah *belah 4
1 bawang putih *belah 2
Sedikit halia 
3sb air asam jawa
Sedikit garam, gula dan perisa
Antara bahan-bahannya

Cara-cara  
  1. Buang segala tulang yang ada pada ikan. Tujuan rebus sekejap ni sebenarnya nak memudahkan kerja pengasingan tulang and bagi ikan masak sedikit. Tapi miss terlupa step ni, terus buang tulang pastu baru rebus. Cerdik lahaiii~ Setengah resepi satar guna ikan mentah, tapi miss tak shyuuker hee
  2. Tumbuk ikan sehingga betul-betul halus dan masuk dalam mangkuk
  3. Lepas tu tumbuk serai, bawang merah, bawang putih , cili kering rebus, cili padi, dan halia. Kalau lesung batu tak muat, repeat sampai habis. Tumbuk bagi hancur. 
  4. Serai jangan letak banyak, cukup 1 batang saja, kalau banyak jadi macam makan serai pulak. Sama jugak dengan halia. Guna kuantiti yang minimum ok?
  5. Lepastu, tumbuk kelapa parut sampai habis lumat. Gaul kesemua bahan, baru tambah air asam jawa, garam, gula dan perasa.
  6. Balancekan segala rasa, paling penting ikot tekak memasing. 
  7. Sediakan kulit popia, dan lipat macam gambo kat bawah, ok?
  8. Dah siap, boleh laa goreng. Guna api sederhana kuat naa. Kalau api turbo nanti popia tanjat hangit jadinya. 
Angkat dan hidang dengan sos. Miss pakai sos cili life ja. Malas nak buat sos sendiri. Ya ampunn malasnyaa haku! Hahahhaha

 Main celup-celup dengan sos Walla! (miss tambah sikit air panas dalam sos bagi cair siket, baru sedap nyicah hehe)

Senangkan? Tak payah bazir beli kat luar. Miss buat satar versi kaler oren merah cikit sebab letak cili kering, kalau taknak satar kaler merah, tak payah letak cili kering pon takpa., satar akan jadi kaler putih. 

Cara balutan POPIA. Simple kan?

Lepas digoreng. Im falling in lafff!
Miss letak isi satar sikit jaa, sebab tu boleh dapat banyak. Kalau letak banyak-banyak tak sedap, kurang rangup popia tu. Apa pun haptuyuh la, yang penting apeee anak-anak? “Ikot sedap tekak!” Bagusss clap your butt hehe

Selamat mencoba!
Oklah itu saja perkongsian miss harini. Kalau ada umo panjang, insyallah miss try resepi yang lebih mencabar lagi. Jangan lupa follow miss di instagram, SHAFRINA KU SHAARI

tatatatataaaaaaa
 Spread your loves! XOXO

Assalamualaikum

5 comments:

  1. Terbaik.....

    INGIN BEBAS MASALAH KEWANGAN SELAMANYA DGN CARA YG HALAL? MUDAH DAN BERKESAN!!!

    Sila klik goo.gl/cmLAKq

    Untuk mengetahuinya

    ReplyDelete
  2. Elokker untuk.diet sebenarnya ?

    ReplyDelete
  3. Slm sis, klo frozen ni tahan brp lama luar pet

    ReplyDelete
  4. Bahan2 kat atas tu boleh dpt berapa keping popia sata

    ReplyDelete
  5. salam sis..kalau nak frozenkan satar tu perlu goreng dlu ke..tq sis

    ReplyDelete