Friday 23 September 2016

RESEPI SPAGHETTI TOMYAM SIAM PEKAT

Assalamualaikum

Petang tadi sementara tunggu waktu berbuka, saja scroll insta, nampak kak shekeen @bakingdelights_ post spaghetti tomyam seafood. Ya Allah sedapnyaa terus berjejey air liur T.T. Celapak den keluar beli perencah tomyam, pastu kutip lengkuas, serai, & daun limau purut. Then apa lagi terus sinsing lengan, ready nak berganyang kat dapur. Hehe

Miss pakai bahan yang basic saja, tapi Alhamdulillah memang kaww dan thorrrbaik! Miss taruk susu pekat, untuk rasa berlemak. Tapi ada sesetengah orang pakai santan or susu segar, haptuyuh lah nak letak apa, janji ikot sedap tekak memasing.

Pes tomyam miss homemade, tapi ada taruk perencah tomyam yang lain jugak bagi lebih kick lagi. So, awal-awal miss share cara buat pes tomyam ea.

Bahan-bahan (pes tomyam)
1 tomato merah besar @ 2 tomato saiz kecil *potong dadu
5 bawang merah *dipotong
1 bawang putih *belah 2
1 serai besar @ 2 serai kecil *dimayang
4 cili kering *rebus & buang biji
1 cm halia *dimayang
Sedikit belacan
½ perahan limau nipis
10 cili (2 cili merah & 8 cili padi)
Sedikit air asam jawa
Cara-cara
  1. Kisar kesemua bahan sampai halus.
  2. Panaskan minyak, dan tumis sampai kering dengan api perlahan.
  3. Simpan dalam fridge

Bahan-bahan (tomyam)
Isi ayam (kuantiti terpulang)
1 fish cake *belah 8
5 fish ball
2sb pes tomyam homemade
1 paket tomyam 40g & 1/2 kiub tomyam
½ carrot *dipotong
1 tomato *belah 6 @ 8
¼ bunga kubis *dipotong
4 helai daun kobis *dipotong 
3 batang serai *diketuk
½ ibu jari lengkuas *diketuk
½ ibu jari halia *diketuk
1 bawang putih *dicincang
1 bawang merah *dicincang
8 cili padi *belah 2 (kuantiti terpulang)
5-7 cendawan tiram *potong sikit batang
700ml air @ 3 ½ cawan air
1 @ 2 sb susu pekat manis
Sedikit air asam jawa
½ biji limau nipis
6 helai daun limau purut
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara 
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan pes tomyam homemade (resepi diatas)
  2. Tuang air dan biar sampai mendidih sedikit.
  3. Campak isi ayam, fishcat, fishball, karot, dan bunga kobis
  4. Masukkan serai, halia, lengkuas dan perencah tomyam
  5. Biarkan mendidih kejap, masukkan cendawan tiram, perahan limau, susu pekat dan air asam jawa
  6. Perasakan dengan garam dan gula
  7. Masukkan kobis, tomato dan cili padi.
  8. Ramas-ramas daun limau purut dengan tangan dan campak, tutup dengan tudung periuk supaya aroma tak keluar. Biar mendidih 1 minit. Tutup api 
Siap!
2 perencah tomyam yg miss guna

Bahan-bahan (spaghetti)
Spaghetti/angel hairs/macaroni/penne (kuantiti terpulang
Air secukupnya
1sb minyak
1sk garam
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan dalam sampai spaghetti lembut. Jangan overcooked, biar rasa kenyal sedikit.
  2. Siram tomyam atas spaghetti dan hidang.

 Walla!

Miss makan dengan spaghetti, tapi kalau de bunnies nak makan dengan nasi pon takpa. Goreng telur dadar, pastu buat ikan 3 rasa, sayur kailan sikit, ada sambal belacan, ulam timun ke kacang botor ke. Pehhh terangkat beb!
Selamat mencoba gasisss!

Oklah itu saja perkongsian miss harini. Kalau ada umo panjang, insyallah miss try resepi yang lebih mencabar lagi. Jangan lupa follow miss di instagram, shafrinakushaari
tatatatataaaaaaa
 Spread your loves! XOXO

Assalamualaikum

1 comment:

  1. sedapnya baru tau ada spaghetti tom yam... macam saya sorang je baca blogs awk ni haha.. xpe good luck janji ikhlas share...

    ReplyDelete