Friday 2 September 2016

RESEPI AYAM GORENG MAMAK

Assalamualaikum
Hai selamat petang. Lama tak post entry bab resepi, rindu pulak hehe. 2 entry lepas tentang perkongsian ilmu agama, tentang solat, kisah Aiman Banna dan bab jodoh(memilih atau dipilih). Kalau boleh, miss mintak reader luang sedikit masa, baca post Miss mengenai rukun solat. 

Ya im sure banyak di antara kita yang taktau rukun solat terutama rukun qawli (sebutan dengan lidah). Miss dah banyak share di facebook dan media social yang lain, asal ada fanpage or group, miss akan post. Rasa berdosa sangat kalau tak sebar ilmu Allah, tambahan pulak benda WAJIB dibuat. Baca ye, tak rugi.

Berbalik pada tajuk, miss nak share resepi ayam goreng mamak. Resepi ni miss dapat dari FB, tapi diolahkan sedikit untuk rasa yang umphhh! Serius senang gila, WAJIB CUBA! Tak guna banyak bahan pon, lepastu campak ja dalam blender, perap kejap then goreng. Ya Allah sedap sangat walaupun hitam. HAHAHA
Sumber dari tokwan gugel, gamba ayam goweng mamak miss dah terdelete T_T

Bahan-bahan 
½ ekor ayam (dipotong)
2sb tepung gandum
4sb tepung jagung
4sb tepung jawi (tepung beras)
Bahan-bahan(kisar)
5 bawang putih saiz sederhana *belah 2
2 inci halia *belah 2
2 tangkai daun kari *asing dari tangkai
1 biji telur sederhana
6 cili kering *rebus &buang biji
2sb serbuk cili *optional
2 ½sb rempah kari (miss pakai kari ikan jenama aween)
10 biji lada hitam (boleh guna serbuk tapi kurang sedap)
Sedikit garam, serbuk lada sulah dan perisa(miss pakai secukup rasa)

Cara-cara 
  1. Blend semua bahan kisar sampai hancur. Tak payah letak air, sebab dah ada telur.
  2. Tuang bahan kisar atas ayam
  3. Letak tepung jagung dan beras. Gaul sebati. *part ni boleh adjust nak tambah garam ke lada sulah ke perasa, ikot sedap tekak
  4. Perap 1 jam atau sehari. Lagi lama lagi sedap! 
  5. Goreng dengan api sederhana, jangan kerap kalih ayam. Biar part bawah masak dulu, baru kalih. Kalau tak tepung serap minyak.
  6. Angkat dan toskan. Siap!
Wallah! simple kan.. I told chiuuu.. simple dan sedap. Bahan pon tak banyak.
Tips!
  1. Part-part ayam yang tebal & lambat masak kelar sedikit isinya. Kalau tak dalam mentah.
  2. Kalau buat sekor ayam pon boleh, tak kisah laa berapa ekor, cuma jangan lupa gandakan kuantiti bahan dia, ok sayang?
  3. Miss taruk serbuk cili, that’s why hitam siket hehe nak sedap punya pasal. Hitam-hitam pon melantak tak hengat donia hikhik. Tapi kalau taknak letak pon xpa. Masih sedap =).
  4. Tepung tu gaul sekali dengan perapan tau, macam gambar kat atas. Campurkan semua skali, pastu goreng ja. Tak payah celup tepung AGAIN
  5. Sebelum perap, rasa dengan lidah perapan tu. Mungkin terkurang apa-apa boleh tambah, dah goreng nanti, tak boleh adjust dah rasa dia.
  6. Goreng guna api sederhana naa. Kalau nak repeat goreng, tunggu kejap. Biar minyak panas dulu, baru goreng. Kalau tak, cepat lemau.
Selamat mencoba!
Oklah itu saja perkongsian miss harini. Kalau ada umo panjang, insyallah miss try resepi yang lebih mencabar lagi. Jangan lupa follow miss di instagram, SHAFRINAKUSHAARI
tatatatataaaaaaa
 Spread your loves! XOXO

Assalamualaikum

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. bgus selain awk share resepi awk jugak kongsi ilmiah tentang agama.. nanti saya baca

    ReplyDelete
  3. singgah sini amik resepi ayam goreng mamak ni ya!. tq share

    ReplyDelete